Verdt å vite om betalingsforsikringer

Sykdom og arbeidsledighet kan påvirke økonomien din. En betalingsforsikring på forbrukslånet kan derfor lette på byrden betraktelig.

Stadig flere velger å knytte betalingsforsikringer til forbrukslånene sine. Bør du gjøre det samme?

Under skal vi fortelle deg alt du trenger å vite om slike forsikringer. Vi håper så klart at du aldri får bruk for dem. Det er allikevel mange grunner til at du bør se nærmere på sikkerheten de gir deg.

Usikker fremtid

Ingen vet hva morgendagen bringer. For ingen har beviselig evnen til å se inn i fremtiden. En ting er likevel sikkert: Livet er uforutsigbart. Før man vet ordet av det, har hverdagen blitt snudd på hodet.

Man kan bli syk for en lengre periode. Man kan miste jobben. Eller det kan skje verre ting.

Ikke nok med at man må håndtere selve hendelsen. Mange må i tillegg bekymre seg for økonomien også. For der man tidligere har gjort opp for seg, temmelig uanstrengt, blir man plutselig usikker på om man har pengene som kreves.

Store økonomiske konsekvenser

En 3-dager i senga, svir sjelden på lommeboken. Da er det verre hvis man blir sykemeldt lenge. Dette kan føre til en nedgang i betalingsevnen.

Eller hva om du mister jobben?

Riktig nok har mange av oss krav på dagpenger. Men, som mange som har fått hjelp av NAV vet, dette dekker sjelden fullt opp for lønnen man hadde. Plutselig blir det smertefullt å åpne regninger eller sjekke hvilke e-fakturaer som har dukket opp i nettbanken.

Betalingsforsikring på forbrukslån

Du kan kjøpe deg ut av noen av problemene som kan dukke opp i fremtiden. Du kan tegne forsikringer på forbrukslånet ditt, for eksempel. Slik kan du sikre at “børa” blir litt lettere å bære hvis livssituasjonen din skulle endre seg.

Mange av de største tilbyderne av forbrukslån selger også betalingsforsikringer med lånene sine. Kravene til deg som låntaker varierer fra den ene banken til den andre. Men det finnes en viktig fellesnevner: Lånet ditt blir håndtert helt eller delvis for en periode.

Hva dekker forsikringene?

Banker, som Santander, Gjensidige og Bank Norwegian, tilbyr en form for betalingsforsikring med lånene sine. Hva du kan forsikre deg mot, er nokså likt:

  • Arbeidsledighet eller permittering.
  • Sykemeldinger eller sykehusopphold.
  • Død eller kritisk sykdom.

Som regel vil låneforsikringene sørge for at forbrukslånet ditt blir betalt i perioder hvor du har reduserte inntekter. Hvor lenge, bestemmes av hva som forårsaker betalingsvanskene. Men blir du for eksempel langtidsledig, vil de fleste forsikringene dekke terminbeløpene dine i inntil 12 måneder.

Skulle du dø, vil de fleste forsikringene også sørge for at lånet ditt blir nedbetalt uten at det rammer de pårørende. Uten en slik forsikring, kan de som står igjen arve gjelden din.

Hva koster det?

Prisen for en betalingsforsikring bestemmes ofte av terminbeløpet du betaler. De fleste selskapene vil kreve en prosentandel av terminbeløpet som betaling for forsikringen. Og her kan prisene variere ganske mye:

  • Gjensidige krever 9,95 % av terminbeløpet for sin beste forsikring.
  • Bank Norwegian tar 5,9 % av det samme beløpet.

Så, er terminbeløpet du betaler på forbrukslånet ditt 1.500,- i måneden, koster Gjensidiges låneforsikring deg 149 kroner i måneden.

Bank Norwegians betalingsforsikring koster deg drøyt 88 kroner per måned. Det hører med til historien at dekningen de to forsikringene gir deg, er omtrent like god.

Sjekk betingelsene nøye

Betalingsforsikringer på forbrukslån kan gjøre det lettere å sove om natten. Men de kan også gjøre dyre lån enda dyrere. Derfor bør du gjøre litt research for å finne den beste og billigste forsikringen.

Du bør ikke bare se på de effektive rentene når du plukker ut banker som skal få lånesøknaden din. Sjekk priser og betingelser på utlånernes forsikringer, også.

Til slutt kan du sende søknaden til flere banker samtidig. Når du få lånetilbudene i retur, takker du ja til den som kommer best ut når du sammenligner både renter og forsikringsvilkår. Resten takker du nei til.

Bør du kjøpe forsikringen?

Betalingsforsikringer vil gjøre det lettere å leve med forbrukslån i trange tider. Blir du syk, for eksempel, er det godt å slippe økonomiske bekymringer når kreftene bør gå med til å bli frisk igjen.

Men de fleste får aldri bruk for forsikringene de kjøper.

Skal du satse på at dette gjelder deg, også? Skal du gamble på at det ikke skjer uforutsette ting så lenge du har lånet?
Eller skal du betale noen kroner ekstra hver måned for å beskytte deg selv mot økonomiske vansker?

Prøv dette:

  1. Finn ut hva inntektene og utgiftene dine er i en gjennomsnittlig måned?
  2. Fjern noen tusenlapper fra inntektene og sjekk hvor mye du sitter igjen med når alle utgiftene er betalt.

Får du litt vondt i magen av sluttsummen, bør du tenke deg om minst én gang før du takker nei til tilbudet om en betalingsforsikring med forbrukslånet ditt.

Sjekk andre alternativer

Vet du hva du er forsikret mot? Har du full oversikt over alle forsikringene dine? Det kan hende at du allerede er så godt forsikret at du ikke behøver en egen betalingsforsikring. Sjekk livsforsikringen din, for eksempel.

Har du en helseforsikring? Finn ut hva den dekker. Hva med forsikringen du kanskje har via forbundet du er medlem i?

Før du hopper på tilbudet om en egen forbrukslånsforsikring, bør du avklare om du allerede har dekning for mye av det samme i de eksisterende forsikringene dine.